dilluns, 30 d’abril del 2012

#3Mvaga

Dijous 3 de maig: VAGA D'ESTUDIANTS!
Concentració a la Plaça de la Vila de Gramenet a les 11 h. per anar cap a Barcelona.

Manifestació a les 12 h. a Plaça Universitat (BCN)


 

MANIFEST DE LA PLATAFORMA UNITÀRIA EN DEFENSA DE LA UNIVERSITAT PÚBLICA

La setmana passada el govern espanyol va aprovar un reial decret on es preveu la possibilitat que els governs autonòmics augmentin les taxes universitàries un 66% de cara al curs 2012-2013. Davant d’aquesta mesura, que suposa un atac frontal al dret a l’educació, la PUDUP inicia un procés de mobilització constant, que tindrà com a primera data el 3 de maig amb una vaga estudiantil.

Les universitats catalanes durant l’últim any estan patint fortes retallades, que es materialitzen amb centenars d’acomiadaments (directes i indirectes) i la precarització de les condicions laborals dels professors i membres del PAS, amb el tancament d’espais universitaris, amb la conseqüent massificació de les aules, la supressió d’oferta acadèmica (desenes de màsters, postgraus i assignatures han estat eliminades) i una important manca de materials educatius. Totes aquestes mesures han estat contestades per la comunitat universitària amb nombroses mobilitzacions al carrer i a les aules, i amb dues exitoses vagues generals universitàries (17-N i 29-F).

A totes aquestes mesures, cal sumar-hi l’aprovació, per part del govern espanyol, que els governs autonòmics puguin augmentar un 66% les taxes universitàries de cara a l’any vinent. La Generalitat ja fa mesos que reclamava aquesta mesura i s’ha posicionat plenament favorable a aplicar aquest augment. Aquest augment suposarà, com a mínim, un increment d’entre 600 i 900 euros en les primeres matrícules. En el cas de les segones i terceres matrícules seran preus molt més elevats, arribant a duplicar-se i triplicar-se els preus de la primera matriculació.

Davant d’aquesta situació, la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública manifesta:

1.- Que l’espectacular augment de les taxes universitàries suposarà l’exclusió de milers de persones de la universitat pública, per la impossibilitat de pagar la matrícula.

2.- Que la pujada de taxes comportarà l’endeutament de moltes famílies en un intent de pagar la universitat pública.

3.- Que s’augmenten les taxes universitàries sota la falsa premissa que l’estudiant només paga el 12% del cost de la carrera. Aquests càlculs són una fal·làcia, ja que es computen costos de recerca i investigació i despeses que res tenen a veure amb la funció formativa i investigadora de la universitat.

4.- Que el sistema de beques que proposa la Generalitat és insuficient i superficial i una cortina de fum per amagar les polítiques fiscals erràtiques. Per una banda, aquestes beques no cobreixen ni molt menys el conjunt de despeses (transport, habitatge, alimentació, etc.) que ha d’afrontar un universitari, i, per l’altra, es vol fer pagar als propis estudiants les beques dels seus companys, mentre el govern elimina l’impost de successions, no grava les rendes més altes i fa ulls clucs al frau fiscal.

5.- Que les polítiques del govern d’Artur Mas estan destrossant el present i futur de les universitats públiques catalanes.

6.- Que l’única resposta del Govern al malestar social per les retallades ha estat la repressió.

I, en conseqüència, exigim:

- La congelació dels preus de les matrícules universitàries, i la rebaixa en aquelles famílies que estan patint una situació econòmica greu, per tal d’avançar en la gratuïtat total de la universitat pública.

- L’alliberament de tots els estudiants, i altres activistes socials, que romanen empresonats per defensar la justícia social.

- L’inici d’un procés democràtic i participatiu de reflexió i anàlisi sobre el futur de la universitat, entre tots els agents educatius i socials, per tal de construir la universitat de totes i per a totes.

- Als rectors i degans que defensin la universitat i, per tant, deixin d’aplicar les mesures que suposen desmantellar la universitat pública.

És per tot això, que la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), que agrupa professors, estudiants i membres del PAS, denunciem que els governs espanyol i català han traspassat totes les línies vermelles i fem una crida a participar en un procés de mobilització constant, que tindrà com a primera data la jornada de vaga estudiantil convocada pel dijous 3 de maig.

Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública