dimecres, 30 de gener del 2013

Menjador social de l'Ateneu amenaçat de tancament!


MANIFEST EN SOLIDARITAT AMB EL MENJADOR SOCIAL DE L’ATENEU I PER DEMANAR UN MENJADOR PÚBLIC MUNICIPAL

Les persones i entitats sotasignades volem manifestar el següent:

1. Estem profundament preocupades per l’amenaça de tancament que pesa sobre el menjador social situat a l’Ateneu Popular Julia Romera, de Santa Coloma de Gramenet, després de la inspecció efectuada el dilluns 28 de gener en aquest menjador mentre els usuaris estaven dinant, per una inspectora de la Conselleria de Benestar i Família, la qual ha aixecat una acta d’inspecció en què adverteix que el menjador no és legal i detalla una sèrie de mancances d’aquest, segons la normativa de la Generalitat; entre altres, no estar autoritzats com a menjador col·lectiu ni estar inscrits en el Registre Sanitari d’Indústries i Productes Alimentaris de Catalunya (RSIPAC), no tenir la llicència d’activitats, no comptar amb un director tècnic o cuinar el menjar en cases particulars. 

Sent preguntada reiteradament aquesta inspectora sobre qui era la persona o l’entitat denunciant, la seva resposta ha estat totes les vegades que havien rebut una notificació de l’Ajuntament de la ciutat. No obstant això, tant l’alcaldessa com el regidor de Serveis Socials neguen que l’Ajuntament hagi presentat cap denúncia contra el menjador. 

2. Demanem a la Conselleria de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya que suspengui les actuacions derivades de la denúncia. El menjador social del grup Menjar per a Tothom de l’Ateneu Popular Julia Romera fa tres anys que funciona amb plena normalitat, donant de menjar cada dilluns i dijous sense cap problema a entre vint i quaranta persones, i compleix, per tant, una funció que és del tot insubstituïble mentre ni els serveis assistencials d’aquesta Conselleria ni l’Ajuntament de Santa Coloma no satisfacin de manera correcta el dret a l’alimentació de tot veí i veïna de la ciutat, una insuficiència evidenciada per la mateixa assistència cada cop més nombrosa de persones al menjador social de l’Ateneu.

3. No pot ser que Santa Coloma de Gramenet no disposi d’un menjador públic municipal i que l’únic menjador que s’acosta a aquesta consideració sigui el Centre de Dia Puig Castellar, que atén tan sols una dotzena de persones. El contrast amb Barcelona revela clarament la insuficiència dels serveis socials colomencs en aquest terreny: la ciutat veïna disposa de 17 menjadors socials, que serveixen 1.540 àpats diaris, i durant l’any 2012 van servir 380.737 àpats a 10.423 usuaris diferents. En conseqüència, demanem a la Regidoria de Serveis Socials de l’Ajuntament de Santa Coloma que habiliti immediatament un servei de menjador a la ciutat que compleixi les quatre característiques següents: gratuïtat, obertura durant tots els dies en horari de migdia i de nit, publicitat sobre la seva existència en el full informatiu i el web municipal, i accés permès a totes les persones que acreditin trobar-se en situació de pobresa i/o exclusió social, que visquin en habitatges sense condicions per cuinar, que no tinguin ingressos o que cobrin prestacions mínimes que no els permeten cobrir les necessitats bàsiques.

4. L’habilitació d’un menjador social municipal és una actuació d’urgència, que no pot eximir l’Ajuntament de la creació posterior d’un Servei Integral de Recursos Bàsics, un servei que, a més de menjador públic, inclogui dutxes, rentadores, espai d’alberg, etc., per tal que no hi hagi cap veí ni veïna a la ciutat que passi gana o no tingui sostre.

Il·legalitzeu la fam, no els qui donen de menjar!
Per un menjador social municipal en condicions!
Cap veí ni veïna sense una alimentació i un habitatge dignes!

Santa Coloma de Gramenet, 29 de gener de 2013.