dilluns, 18 de març del 2013

Lluita per l'Educació Pública a Gramenet!

Amb una mica de retard, pengem la presentació i el manifest de la Jornada Informativa de l'Assemblea Groga del passat 27 de febrer:




Santa Coloma de Gramenet contra les retallades en Educació


Des de diversos col·lectius de l'ensenyament i associacions de pares i mares, assemblees d'estudiants, sindicats i associacions vinculades a Santa Coloma, ens hem agrupat per denunciar la greu situació de deteriorament que està patint l’ensenyament públic del nostre país i de la nostra ciutat. Per això hem constituït l'ASSEMBLEA GROGA GRAMENET, com a assemblea de lluita per a defensar-la.

L’ensenyament públic és una eina fonamental en la consecució d'una societat més cohesionada i, sobretot, en la conquesta d'una real igualtat d'oportunitats per als sectors populars i de treballadors. Aquest és un aspecte que es posa particularment de manifest en una ciutat com Santa Coloma de Gramenet, composta majoritàriament per ciutadans de classe treballadora i on es pateix amb especial duresa l'atur i l'exclusió social. És en l’ensenyament públic on els nostres joves actuals i futurs poden trobar el camí de formació acadèmica que els ajudi a superar els dèficits dels quals parteixen pel sol fet de pertànyer a famílies obreres. Les retallades educatives no afecten de la mateixa manera els nens i joves de Pedralbes i Sant Gervasi que els nens i joves de Santa Coloma de Gramenet.

Aquestes retallades hem de situar-les en el context d'una crisi on el desmantellament dels serveis públics té un objectiu fonamental: la PRIVATITZACIÓ, i en aquells llocs on la privatització no sigui una opció rendible, com pot ser la nostra ciutat, l’ensenyament públic restarà com a mera assistència social on els nostres nens i joves adquiririen simplement la formació mínima per esdevenir mà d'obra barata i accedir només a sectors laborals de baixa qualificació professional. Aquest és el futur al qual ens condueix la nova Llei d'Educació que prepara el ministre de la vergonya José Ignacio Wert.

Com a pares, ens preocupa la situació de desavantatge dels nostres fills i filles a l’ensenyament públic, per la manca de recursos tant professionals com materials: la manca de mestres, l'augment dels alumnes per classe, l’escassetat de recursos per atendre la diversitat i la integració a les nostres escoles... No volem hipotecar el futur dels nostres fills i filles perquè manquin recursos que van destinats a privatitzar una educació que afavoreix la gent amb més diners i crear una societat més desigual i injusta.

Com a estudiants, ens preocupa la falta de perspectives que ens plantegen uns grups ideològics que no inverteixen en l’ensenyament públic i sí, en canvi, defensen el rescat dels bancs privats, les reformes que plantegen una regressió en el sistema educatiu i, fins i tot, que ataquen la llengua i la cultura del país. Veiem com a primària i secundària no es cobreixen les baixes per malaltia dels nostres professors i perdem moltes hores lectives de formació. També ens preocupa l'augment de les taxes universitàries, que provoca que només la gent amb més recursos econòmics pugui pagar-se una educació superior i tenir la possibilitat de millors expectatives socials i laborals. Volem un futur en què l'educació ens obri portes.

Com a professionals del món educatiu, patim les retallades en les nostres condicions laborals i salarials, augmentant la nostra càrrega de feina i disminuint la possibilitat d'atendre aquells alumnes amb més necessitats d'atenció. La saturació de les aules, la impossibilitat d'atendre la diversitat amb la massificació, la pèrdua de mestres i professionals fa que sigui encara més difícil la tasca de contribuir a formar la pròxima generació de ciutadans de la nostra ciutat.

Davant d’aquestes agressions, la comunitat educativa colomenca no va trigar a mobilitzar-se i, des del primer moment, i malgrat les dificultats, es van impulsar actes de contestació i protesta: talls de trànsit en diferents zones de la ciutat, assemblees mensuals durant el curs 2011-2012 a la Plaça de la Vila, actes lúdics al riu Besòs, participació en les vagues convocades per les organitzacions sindicals i coordinadores de zona, manifestacions amb àmplia participació popular, un reeixit tancament de representants de la comunitat educativa en un centre de secundària, etc.

La resposta de les autoritats no ha estat paralitzar la política de retallades i escoltar la ciutadania, sinó l'amenaça, el control policial i una repressió de baixa intensitat que pretén atemorir pares, alumnes i professorat. Es tracta de frenar la seva participació en les mobilitzacions de protesta. Així, des d'aquest fòrum públic, l'Assemblea Groga Gramenet denuncia amb fermesa el cas del nostre veí Jordi Pastor, amenaçat per l'autoritat amb una sanció de 1.500 euros pel sol fet de manifestar la seva oposició a la política de retallades educatives en una manifestació celebrada el curs passat. No es tracta d'un càstig a en Jordi, sinó a tota la comunitat educativa colomenca.

Animem la societat civil, a la ciutat de Santa Coloma, que es mobilitzi per denunciar les retallades dels serveis públics que afecten el nostre futur i el futur dels nostres fills i filles, dels nostres alumnes, i que posen en perill la cohesió d’una societat en què l'educació és una eina per a aconseguir una societat més justa. Que no ens retallin el futur.

Assemblea Groga Gramenet  
27/02/2013

1 comentari:

Francisco Ortodoncia ha dit...

Una molt mala notícia i les seves conseqüències es faran visibles a no gaire llarg termini, empobreciendonos culturalment una herència lamentable per a futures generacions, esperem que la situació d'un gir radical i es solucioni aquest greu problema.