dimecres, 28 de maig del 2008

L'AJGB dona suport a la lluita contra la supressió del Batxillerat nocturn

[Intervenció d'un membre de l'AJGB al Ple municipal el passat dilluns 26 de Maig, en una moció presentada epl conjunt de grups municipals. Van fer també intervenció: CCOO Ensenyament, Gent de Gramenet i l'IES Puig Castellar.]

Els membres de l’Assemblea de Joves de Gramenet del Besòs creiem en una societat en la que la formació dels individus sigui una prioritat fonamental i consegüentment volem mostrar el nostre rebuig a la supressió del Batxillerat nocturn, ja que creiem que negar la possibilitat de cursar als estudis en diferents horaris dificulta enormement l’accés a aquelles persones que per raons d’incompatibilitat laboral principalment, no poden anar a escola pel matí.

L’alternativa plantejada per la Conselleria d’Educació que consisteix en fer els estudis via telemàtica tampoc és, segons el nostre parer, una opció que pugui substituir la pedagogia, diguem-ne, clàssica. La xarxa d’internet és una eina útil, però és un espai massa eteri per ésser el mitjà principal educatiu. La qualitat educativa actual es veuria força minvada, ja que el fet que hi hagi un contacte directe alumne/professor i també entre alumnes, i que hi hagi un centre educatiu, un lloc físic on has d’assistir per formar-te, constitueixen creiem unes bases fermes per poder facilitar l’accés al coneixement i sense les quals es fa molt més difícil aprendre.

Aquesta alternativa també presenta l’inconvenient que encara gran part de la població no disposa de connexió a la xarxa. No cal oblidar tampoc que internet no és un servei gratuit, i el seu cost no és accessible per a moltes famílies que amb prou feina es poden pagar la hipoteca o el lloguer.

Sembla que la Conselleria d’Educació amb aquesta supressió el que vol, enlloc de garantir una formació pública per a tothom, és que tothom que vulgui formar-se i treballar hagi de recorrer a centres privats o directament no pugui fer-ho. Aquesta és una mostra més de la tendència cap a la privatització que està patint l’educació, que ja s’ha fet patent a nivell universitari amb el procés de Bolonya i a nivell primari i secundari pel suport i el finançament per part de les institucions públiques dels centres concertats.

L’única raó que pot haver portat a aquesta decisió a la Conselleria, a part de les excuses del poc rendiment i l’alta abstenció, és que des del poder se’ns vol ignorants per poder manegar-nos millor. Ara que ja molta gent té estudis superiors, el mercat el que demana és mà d’obra barata i treballadors precaris, i el nostre govern respon a les exigències del capital forçant als ciutadans que no es puguin permetre uns estudis privats, hagin de deixar d’estudiar. L’estudi se’ns presenta com quelcom avorrit i sense cap altre objectiu que l’especialització per trobar un lloc millor on integrar-nos al mercat laboral. Per a nosaltres l’educació ha de ser, sobre tot, una formació integral que ens permeti créixer com a persones i treure tota la nostra capacitat per tal que aquesta, finalment es pugui utilitzar en benefici del conjunt de la societat.

També, volem afegir que l’estratègia de la Conselleria de reduir l’oferta del Batxillerat parcialment és una jugada covarda. La intenció de la Conselleria és, a un no gaire llarg termini, acabar totalment amb el Batxillerat nocturn, i l’única raó que els ha portat a no fer-ho ha estat evitar l’enfrontament frontal amb els sindicats i els centres educatius, i disgregar la seva lluita fent que alguns es quedin contents amb la falsa promesa de continuar amb el nocturn.

Amb la reforma plantejada, a tot el Barcelonès Nord només quedaria un institut amb horari nocturn dels quatre que hi ha actualment, per a una població de més de 400.000 habitants. A més, a nivell local, l’únic institut que tenia batxillerat nocturn, l’IES puig Castellar, el perdrà. En una ciutat com la nostra de més de 120.000 habitants creiem imprescindible que s’oferti aquest horari. Per aquest motiu, convidem a tots els presents que donin suport a la recollida de signatures per la continuïtat del batxillerat nocturn que s’està portant a terme des de l’institut afectat.

Per tots aquests motius, des de l’Assemblea de Joves demanem a la Junta de Govern Local que, si realment estan en desacord amb la supressió del batxillerat nocturn com van manifestar a la sessió ordinaria del passat dia 13 de maig, ho demostrin reclamant activament a la Generalitat.

*La nostra proposta consisteix en una reunió on el Consell escolar de l’IES Puig Castellar, el tinent d’alcalde de l’àrea de Serveis a la Persona, la regidora d’Educació, Infància i Medi Ambient i l’alcalde personalment, es trobin amb el
conseller d’Educació per mostrar-li i defensar la seva postura de forma directa.*