dimecres, 25 de gener del 2012

27 de gener, passi del documental “Ojos que no ven”

Ojos que no ven, víctimes del feixisme des de la transició

Divendres 27 de gener a les 21h 
al Lokal Social Krida 
C. Beethoven, 7 (Gramenet de Besòs)  
L1 Fondo 

Els assassinats i les agressions feixistes, presents durant tot el franquisme, no van acabar amb la mort del dictador sinó que s’han mantingut constants fins avui. Durant la transició, la ultradreta va intentar terroritzar la part més activa de la societat que es mobilitzava per la llibertat, la democràcia i la justícia social.

En aquest període els atemptats de grups feixistes es van fer amb la col·laboració de la policia, l’exèrcit i els jutges de la dictadura. La gent d’esquerres, a més, van patir el terrorisme d’Estat (disfressat sota diferents sigles com Triple A, Guerrillers de Crist Rei, Batalló Basc Espanyol…) i les actuacions d’unes forces repressives concebudes, no per garantir la seguretat ciutadana, sinó per eradicar tota manifestació d’oposició al règim franquista. 

Només el 1980 van ser assassinades més de 20 persones en diferents accions reivindicades per organitzacions d’ultradretes. 

A principis dels 90 es va produir una major separació entre el terrorisme d’Estat i els atemptats dels grups ultradretans. Els feixistes ja no actuaven només contra persones d’esquerres, homosexuals i independentistes sinó que començaven a atacar també a indigents i immigrants. 

El documental dóna la paraula a les víctimes d’agressions i assassinats ultradretans, un degoteig constant des de l’inici de la transició fins als nostres dies. Es tracta d’un període de més de 35 anys, de manera que les situacions són necessàriament diferents, però també presenten elements en comú. 

D’aquestes semblances i diferències, del paper de la policia, de l’administració de justícia, dels mitjans de comunicació, dels representants polítics… ens parlen les víctimes.