dimecres, 29 d’agost del 2012

Dia de la Joventut Rebel!

L’Assemblea de Joves de Gramenet de Besòs us convida a participar al Dia de la Joventut Rebel, que es celebrarà el proper dilluns 3 de setembre dins el marc de la Festa Major Alternativa.



Un Dia de la Joventut Rebel per què som joves i som rebels. Rebels en el sentit literal del concepte, és a dir, “que refusem l’obediència a una autoritat constituïda”, a l’autoritat del sistema que explota els humans i a la d’aquells que el legitimen, activament o per omissió.

En definitiva, un dia per demostrar que els joves també som importants, que hem de tenir veu i vot a la nostra ciutat i també, que estem lluitant i lluitarem per millorar tot allò que ens interessa i ens preocupa malgrat la repressió o les multes.

La finalitat de la jornada es pot concretar en 3 punts:

1. Mostrar que els joves som subjecte polític, que tenim coses a dir i a fer sobre el que passa a la nostra ciutat i al món. Superar les limitacions imposades pel poder adult i la seva condescendència paternalista i demostrar la capacitat d'auto-organitzar-nos i autogestionar-nos de manera crítica i constructiva.

2. Facilitar el coneixement mutu dels col·lectius de joves de la ciutat i compartir els nostres reptes i expectatives i, també, les nostres necessitats i mancances. Teixir complicitats entre els que treballem a la nostra ciutat per una societat millor, ja sigui des de l’activisme polític, l’acció social, el voluntarisme solidari, la cultura popular o l’esport.

3. Fer una reflexió comuna sobre les necessitats del jovent de Santa Coloma, en aspectes tan diversos com la formació, l’habitatge, l’ocupació, l’oci, espais de socialització i de desenvolupament de projectes, espais d’intervenció política, etc. i com organitzar-nos per resoldre aquestes necessitats. L’objectiu és trobar espais comuns d’on puguin sorgir iniciatives col·lectives que permetin millorar les condicions del jovent colomenc.

En resum, el leitmotiv de la jornada és: “Què necessitem els joves de Santa Coloma? Com ho aconseguirem?” No existeix una única resposta a aquestes qüestions. Les diferents opinions, necessitats, experiències, reivindicacions i trajectòries poden sumar per construir una resposta col·lectiva.

A banda, la jornada estarà plena d’activitats lúdiques i festives per passar-ho d’allò més bé!

PROGRAMA 

a la glorieta del Parc Europa
 
12h
Gimcama Organitza: monitors del Centre Excursionista Puig Castellar

14h Dinar de germanor

16h Taller de graffiti amb l’artista Milu i taller de pancartes 

17h Demostració de Skateboard


18h Xerrada-taller a càrrec d’ASAUPAM (Associació d’intervenció comunitària en drogues)

El taller "Anem de festa" pretén treballar totes aquelles conductes de risc associades a la festa. Es tracta d'un taller on a partir d'una sortida virtual es treballaran situacions properes a la quotidianitat dels participants amb una dinàmica participativa,. D'aquesta manera es reflexionarà sobre el consum de les substàncies més properes així com d'altres aspectes que ens trobem en els espais d'oci nocturn com poden ser el tractament del gènere a la nit, les relacions entre els amics o el consum crític de l'oci.

19h Debat: "Què necessitem els joves de Santa Coloma? Com ho aconseguirem?"

Objectiu:
L’objectiu és fer una reflexió comuna sobre la situació del jovent de Gramenet, i què
podem fer per millorar-la.

Desenvolupament:

1a part “Què volem i què necessitem els joves? (40 min.)
· Es presenten 5 temes: formació; ocupació; habitatge; oci, esport i cultura; recursos i espais de socialització i participació juvenils
· Es formen grups de 5 persones heterogènies (que no sigui per grups d’afinitat preestablerts).
· Els membres de cada grup s’han de presentar breument als altres membres. Cada grup ha de parlar sobre 2 dels temes proposats i extreure conclusions comunes que apuntaran en un paper a mode d’acta. (15 min.)
· Es posen en comú les idees dels grups per tal de caracteritzar quines són les problemàtiques i necessitats del jovent en aquestes àrees.
· Les idees que sorgeixin seran apuntades en una cartolina de grans dimensions a mode d’acta. Quan les idees es repeteixin seran marcades de manera que es pugui veure aquelles que més interès generen. Es pot generar un petit debat en que hi pot intervenir tothom (encara que el seu grup no hagi tractat aquesta qüestió).

2a part “Com ho aconseguirem?” (40 min.)
· Un cop hem caracteritzat les necessitats del jovent, passem a buscar-ne solucions.
· Es formen grups de 5 persones que han de ser totalment diferents que els de la primera part.
· Cada grup ha de parlar sobre 2 dels temes proposats i fer una pluja d’idees de com resoldre o almenys plantar cara a les problemàtiques. Com abans, apuntaran les idees que sorgeixin en un paper a mode d’acta. (15 min.)
· Es posen en comú les idees dels grups per tal de trobar possibles alternatives.
· Les idees que sorgeixin seran apuntades en una cartolina de grans dimensions a mode d’acta. Quan les idees es repeteixin seran marcades de manera que es pugui veure aquelles que més interès generen. Es pot generar un debat en que hi pot intervenir tothom (encara que el seu grup no hagi tractat aquesta qüestió).

Conclusions:
El contingut de les actes (papers i cartolines) es recollirà en un document en que també es plasmaran les idees sorgides en el debat.

23h Cercavila “Els joves reivindiquem el nostre espai” Inici del cercavila a la glorieta del Parc Europa

Esdeveniment a facebook