dimarts, 9 d’octubre de 2012

De 300 a 30.000 euros de multa per manifestar-se per defensar l’educació pública


La repressió no frenarà la humil decisió de lluitar pels nostres drets


Les joves de Gramenet somiem amb un educació pública, de qualitat, participativa, lliure; una educació no mercantilitzada ni retallada. Perseguim una educació que ens acompanyi en el nostre procés de creixement, que ens formi com a éssers lliures i crítics. Una educació que ens ajudi a conèixer la nostra posició i que ens doni les eines necessàries per viure tant individualment com col·lectiva.

Però no es això el que ens tenen preparat per a nosaltres, el sistema educatiu actual potencia la competència en contra de la cooperació i ens lliga una activitat passiva i submisa on no som partícips del nostre aprenentatge, on hem d’acomplir uns objectius determinats per algú des d’un despatx llunyà, un sistema que ens prepara per a ser bons precaris i precàries en un mercat de treball on els treballadors i treballadores perden dia a dia drets i condicions en benefici de les rendes del capital.

Les retallades imposades pels Governs del PP i de CiU no les entenem com un fet aïllat, sinó com una estratègia ben delimitada per devaluar l’educació pública per tal de fer créixer progressivament l’oferta privada. Així les retallades s’han concretat en una massificació de les aules, una reducció flagrant de places de mestre o en un increment insostenible de les matrícules de la universitat.

D’aquesta manera, va ser en el context de les Jornades per l’Educació Pública i Popular organitzades per l’Assemblea de Joves que un company nostre, en Jordi, va ser denunciat. Cal recordar que les Jornades van coincidir amb la primavera valenciana i la repressió als estudiants, fet que va comportar que a Gramenet convoquéssim una concentració per defensar l’educació i mostrar el suport al companys i companyes valencianes.

Uns mesos més tard, en Jordi va rebre una notificació per part del departament d’interior on s’exposava que havia estat denunciat per un mosso d’esquadra i on se’l responsabilitzava d’organitzador i promotor d’una manifestació no notificada. En Jordi mai va ser identificat i així ho diuen les actes de la denúncia, però “va dur el megàfon i va tenir una actitud activa a la concentració”. La multa imposada serà de 300 a 30.000€, deixant clar que no serà el mínim per la gravetat dels fets.

Des de l’Assemblea de Joves de Gramenet de Besòs (AJGB) volem denunciar:
  • Que en Jordi no va ser identificat en el moment. Ens preguntem quins mecanismes foren utilitzats per identificar-lo.
  • Que aquest acte repressiu es un clar intent de desmobilitzar les joves organitzades de Gramenet i que es tracta d’un atac al dret fonamental de manifestació.
  • Que la manifestació no va durar més de 20 minuts tallant la circulació d’un únic carrer sense cap mena d’incidents.

Manifestem doncs la nostra voluntat de no retrocedir. Aquest fet no ens pot aturar, tot el contrari. Amb multes no ens ofegaran ni ens dissuadiran, perquè l’horitzó d’una educació al servei del poble és un objectiu tant o més important que la ràbia a aquells que ens el volen negar.